‘Waar de eenzaamheid ophoudt, daar begint de markt.’

Nietzsche

De voorstelling Immens van Theater Utrecht (Casper Vandeputte en Vincent van der Valk) in een duinpan op Oerol Terschelling blijft lang nazinderen. Verhalen. We moeten ophouden er verhalen van te maken. Er zijn geen verhalen. Er is alleen dit. Nu.

Waarom waar de eenzaamheid ophoudt?

Omdat alleen waar men onzichtbaar is voor de wereld, buiten de markt om, men waarden kan scheppen. Aldus Nietzsche. Want ook waarden bestaan niet; die maken we zelf. Verhalen. De wereld draait niet om de markt, maar om eenzaamheid. Een gonsvrije ruimte die creativiteit mogelijk maakt. Een eiland. Kunstmakers. Mensen die scheppen uit liefde voor. Of uit haat tegen.

Het gevoel van thuiskomen op Oerol.

Zachtjes praten over werk en leven en over hoe moeilijk dat soms is. Maar ook over hoe mooi dat vaak is. Over waarden die je zelf kunt bedenken en vormgeven. En over hoe moeilijk dat soms is. Maar ook over hoe mooi dat vaak is. ‘Doe ’t veilig he!’ Over vastgehouden worden. Stevig. Over niet willen losgelaten worden. Over niet willen loslaten. Maar ook over de wens er te zijn voor de ander zonder daar rechten aan te ontlenen. Over het wonderlijke weerloze gevoel van erna. Over niks liever willen dan blijven (liggen). Was de verstandige keuze een verhaal? Hoe weet je of het goed is? Als twee mensen elkaar gelukkig maken dan is het goed.