Ontvangen

Na een week ochtendpagina’s schrijven, weet ik vaak al niet meer waar te beginnen. Ik loop enorm tegen een drempel op. Een berg. Wat wordt dat maanden later? Ik weet niet wat me tegenhoudt. Zijn het de warme lakens waar ik niet onderuit wil. Het feit dat het buiten nog donker is als m’n ochtendpaginawekker gaat. Of ben ik bang dat ik het niet meer weet. Bang dat ik door de mand val. Door welke mand dan? Het is me deze week niet elke dag gelukt om hiertegen op te klimmen. Ik ga echter vrolijk verder. Het wordt vanzelf allemaal lichter, wellicht.

Een ander instrument dat wekelijks terugkomt is het kunstenaarsafspraakje. Een stuk tijd dat je vrijhoudt om je innerlijke kunstenaar te voeden, je creatieve bewustzijn. Een uitstap met alleen jezelf. Een afspraak die je van tevoren plant. Je kunstenaar is een kind. Neem het mee op pad en voedt het. Leuk. Heb ik daar dan tijd voor? Daarop zegt het boek (mijn vragen of tegenwerpingen zijn blijkbaar niet uniek haha): ‘Je kunt het je niet veroorloven hier geen tijd voor te maken’. Ok. Ok. Ik ga het aan.

Beide instrumenten (de ochtendpagina’s en het kunstenaarsafspraakje dus) kan je volgens Julia bekijken als radiozender en radio-ontvanger. Uit en in. Met je ochtendpagina’s zend je uit. Je laat het universum weten van je dromen, teleurstellingen en hoop. Met je kunstenaarsafspraakje open je jezelf voor inzicht, inspiratie en leiding. Bewust zenden en ontvangen dus.

Ontvangen kan moeilijk zijn. Herkenbaar? Liefde iemand? Ook hier. Het heeft er verbazingwekkend veel mee te maken. Het verzet tegen deze uitjes kan je ook bekijken als angst voor intimiteit met jezelf. Leer luisteren naar wat je kunstenaar-kind heeft te zeggen over deze uitstapjes. Ontvangen dus. Het ownen. Lastig!

Het boek gebruikt een mooie metafoor: ‘de innerlijke bron vullen.’ En hier hoort actief jagen op beelden bij. Kunst wordt in aandacht geboren. Doe niet wat moet. Maar doe wat je intrigeert. Ontdek wat je interesseert. Koken bijvoorbeeld. Muziek luisteren. Handwerk. Door repetitieve activiteiten schakelt het logische brein naar het creatieve brein. Hou ik daarom zo van deze dingen? Gerichte aandacht is hier van cruciaal belang. Niet multi-tasken dus. Al geloofde ik daar toch al niet in.

2 reacties op “Ontvangen”

  1. Ja, ochtendpagina’s zijn ontzettend waardevol! En die artist dates ook, oh wat heb ik daarvan genoten.

    Het is een briljant boek dat na een paar jaar opnieuw gebruikt kan worden. Een boek dat het aankan om halverwege dichtgeslagen te worden. Een boek dat je kunt blijven herhalen. Een van mijn favoriete boeken allertijden.

    Ik heb het een aantal jaar geleden ‘gedaan’. Zat toen een week in een vakantiehuisje en mocht me die week van Julia niet laten afleiden door boeken. Ik gromde! Vakantie was om te lezen! Maar mokkend bedacht ik andere dingen, maakte ik kaarsen en droogde ik appels. Het was best lekker, even leven zonder lezen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *