Woord van de week: antifragiel

Ik merkte een gevoel van boosheid en verdriet als men sprak over ‘het nieuwe normaal’. Hoezo. Dit omgaan met elkaar is niet normaal! Het is slechts een tijdelijke abnormaal! Je kunt er echter ook anders naar kijken. Het uitleggen immers waar die boosheid en dat verdriet vandaan kwamen, lukte me niet. ‘Een kinderachtige reactie,’ zei een vriend laatst tegen me. ‘Kijk er wat meer lachend tegenaan.’

Dit zette me aan het denken. En toen kwam dit woord gisteren op m’n pad. Antifragiel. We hebben geen zekerheid. Er is ook geen zekerheid dat alles weer ‘normaal’ wordt. En als het dan weer ‘normaal’ wordt, is dat dan wel goed? Voorspellingen doen op basis van gebeurtenissen uit het verleden werkt niet. Dat is maar schijnzekerheid.

Laten we er op een antifragiele manier naar kijken. Voor mij is dat nu de kwetsbaarheid van het op dit moment misschien tijdelijke ‘nieuwe normaal’ opzoeken en oog krijgen voor de positieve aspecten ervan. Met humor benaderen als je bijvoorbeeld met je karretje door de supermarkt wandelt. Als je oogcontact maakt om te kijken wat de ander van plan is. Inderdaad misschien wel meer contact dan anders.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *