Jouw nieuwsgierige meedenker

Teksten herschrijven voor een bepaalde doelgroep. Het gaat me makkelijk af. Er zijn zo van die dingen die natuurlijk komen. Voor de een is dat een superlekkere lasagne klaarmaken, voor de ander is dat op een natuurlijke manier de aandacht trekken in een groep. Niet iedereen kan dat. Ook niet na lang oefenen. Soms heb je er gewoon geen zin in. Je hebt wel andere dingen te doen dan die lasagne te maken. Omdat het doelgroepgericht schrijven zo natuurlijk voor me komt, dacht ik lange tijd dat iedereen dat wel zag en kon. Niet dus. Ik zal wellicht ook nooit op een heel natuurlijke manier de aandacht in een groep kunnen trekken. Daar heb ik vrede mee.

Wat wil ik hiermee zeggen? Dat het inhuren van een tekstschrijver geen overbodige luxe is? Dat sowieso. Het biedt echter ook meer voordelen dan alleen maar goede teksten.

Bij het schrijven van een tekst is het van belang eerst na te denken. Waarom wil je iets schrijven? Wat is de centrale vraag die je beantwoordt? En aan wie schrijf je het? Het is vaak een valkuil om in een tekst alles aan iedereen te willen vertellen. Dat snap ik ook wel. Jij hebt een droom waargemaakt. Je hebt iets te vertellen en dat wil je zo goed en zo uitgebreid mogelijk doen zodat IEDEREEN het hoort.

Dit werkt niet. Hoe naar het ook klinkt: de meerderheid van de mensen wil geleid worden. Ook door een tekst. Je herkent het vast zelf ook. Als je meteen veel informatie op je afgevuurd krijgt, haak je af of raak je het noorden kwijt. En weg ben je.

Zelf ben ik, toen ik startte met m’n tekstbureau, ook in die valkuil gevallen. Ik wilde alles voor iedereen doen. Schrijven is schrijven toch? Met als resultaat dat niemand echt wist wat ik nu juist deed. Ook ikzelf niet. Helder krijgen voor wie en wat je het doet, maakt dus ook je product beter. En duidelijker voor jezelf én je potentiële klant. Daar ben ik van overtuigd.

Het voelt misschien eng om je potentiële klantenbestand te vernauwen. Ik denk echter dat dit juist de goede kant op werkt. En niks staat vast. De aarde blijft ronddraaien. Wie weet wat en wie er op je pad komt. Misschien ben ik het wel. Jouw nieuwsgierige meedenker.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *