Nuance of waarom zou je een tekstschrijver inhuren?

Waarom is tekst van belang om je als expert te profileren? Je bent zelf een pro in wat je doet. En schrijven kan je. Het is een van de eerste dingen die we leren op de basisschool. Dat doe je er toch gewoon even bij.

Ik begrijp deze gedachtegang wel. Een goeie foto laat je al gauw door een fotograaf maken. En een website is vaak te ingewikkeld om zelf op te pakken. Een tekstschrijver voelt dan misschien als een zwaktebod. Terwijl, zoals Dirk De Wachter zegt in een interview dat ik laatst las:

‘We moeten opletten dat we taal niet verwaarlozen of slordig mee omspringen.’

Taal, tekst, woorden. Ik haal ze hier een beetje door elkaar. Maar voor een goed doel. Taal zorgt voor woorden en woorden maken een tekst. Je taal verwaarlozen gebeurt al snel als je het ‘ernaast’ gaat doen. Terwijl taal, ook volgens De Wachter, meer nog dan beelden voor connectie zorgt.

‘Het is cruciaal om de menselijkheid in een verhaal te brengen.’

Denk maar eens aan die vakantie in Frankrijk. Je hebt best een aardige woordenschat, en je kunt de taal verstaan, toch mist er iets. Je gevoel of betekenis in een zin of een tekst leggen met die paar woorden is lastig. Een tekstschrijver, de professional, kan zorgen voor de broodnodige nuance in jouw verhaal. Het verhaal van jou, de ondernemer. Dit verhaal maakt dat mensen voor jouw product kiezen. Zodat je die subsidie binnenhaalt, het uitgekozen project wordt of die crowdfundactie lukt. Golden circle enzo, je kent het wel. Een uitgebreide woordenschat en een goed en juist taalgebruik kan een tekst duidelijker en aanspreekbaarder maken. Ik kruip in het hoofd van de ontvanger. Iedereen heeft zo zijn (of haar!) eigen magische kracht nietwaar.

Meer dan een leuke bijkomstigheid in mijn samenwerking met ondernemers is de dynamiek van die samenwerking die ontstaat. Ik werk als tekstschrijver niet zomaar aan de zijlijn. Ik luister. Een eigenschap die niet altijd gewaardeerd wordt voor wat het is. Op mijn beurt zal ik niet aarzelen in te breken als je verhaal volgens mijn gevoel niet klopt. En juist dát is, naast goeie tekst, de meerwaarde van het inschakelen van een tekstschrijver.

Iemand op afstand kan objectief uitzoomen. Het gaat verder dan babbelen met een goeie vriend. Hoewel dit je ook aan het denken kan zetten. Mij in ieder geval. Te veel misschien haha. Om mijn woord van de week erin te houden. Ik merk dat ik steeds meer antifragiel naar dingen kan kijken. Waar zit de blijvende mooie kwetsbaarheid? En juist daar zit volgens mij het geheim. Laat me dit in jouw verhaal ontdekken en opschrijven. Een beetje vaag? Wacht maar. Zie hier wat ik voor je kan betekenen. Of trakteer me op een koffie en ik leg het je uit.

Onderstaand liedje luister ik, terwijl ik deze tekst schrijf. Het past wel vind ik. Jij?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *