Simpel groots

Hoe val je op met je onderneming? Gaat het om de kwaliteit van je product? Heeft het te maken met hoe je je klant benadert? Of is er toeval aan het werk?

In de jaren dat ik schrijf voor kleine beginnende ondernemers heb ik wel geleerd dat toeval en passie voor het succes van je bedrijf cruciale factoren zijn. Passie lijkt me logisch. Toeval? Het goede idee, op de goeie plek, met de juiste mensen om je heen in het perfecte economische klimaat. Is dat toeval? Deels wel. Denk ik. Deels zal het ook te maken hebben met vooruitdenken en slim inspelen op ergernissen en andere ontwikkelingen. Je bent een ziener/ondernemer of je bent het niet. Slim inspelen op het nieuwe normaal bijvoorbeeld. Of juist niet meegaan in het hele online gebeuren en met wat anders komen, omdat het je tegen staat. Is dat werken vanuit intuïtie? Ik denk het wel. En dat is niet altijd makkelijk. Als persoon zal je tegen een stootje moeten kunnen.

Simon Sinek, ‘Begin met je waarom’, wordt als marketinggoeroe vaak aangehaald als het om klantbenadering gaat. Je kent hem wel van het TedX-filmpje ‘How great leaders inspire action’. Nogal kort door de bocht gaat het er hem om dat je de klant niet aanbodgericht benadert, maar dat je als ondernemer je verhaal vertelt. Waarom ben je je onderneming begonnen? Wat wil je veranderen? Mensen kopen immers op emotie.

Dit ‘trucje’ is naar mijn idee te ver doorgeschoten. Niet iedereens verhaal is interessant. Op die manier verliest het zijn effect en gaan mensen kritischer kijken naar al die mooie nieuwe duurzame en sociale ondernemingen. Het lijkt te hip geworden allemaal. Of te mooi om waar te zijn.

Daarom probeer ik met mijn teksten dicht op de persoon te zitten. Ik vertel geen grootse verhalen. Kort, krachtig en simpel is mijn kracht. En uiteindelijk ook die van je onderneming. Het scheelt dat ik met ondernemers werk die ook graag de wereld willen verbeteren. Daar hoef je geen grootse verhalen aan op te hangen. Dan is simpel groots.  

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *