Woord van de week: focus

De ene week komt mijn woord sneller dan de andere. Deze week bleef het uit. Ik was eerst met het ene bezig, dan weer met dat andere. Toen belde die, dan ging ik daar weer mee aan de slag. Je snapt het. Ik was m’n focus kwijt. Herkenbaar? Ik ben het wel vaker. Ideeën borrelen in mijn hoofd, en ik doe niks liever dan naar die van anderen te luisteren. Zo start ik ook heel makkelijk nieuwe projecten op. Ik ben een kei in netwerken en mensen bij elkaar brengen – ontdekt tijdens deze ‘coronacrisis’ (hier schreef ik al eerder over, zie Blijven spelen). Maar laat ze helaas ook snel versloffen. Zonder focus blijven ze onafgemaakt plakken in mijn hoofd. En dat zorgt voor onrust en schuldgevoel.

Hoe los ik dat op? Focus krijg je door jezelf te begrenzen. Grenzen zijn het onzichtbare die het zichtbare laten zien. Het geeft je menselijke vorm. Het bepaalt wie je bent. Het maakt je. Dit alles begint bij beseffen wat ‘jouw ruimte is’. Wat wil je hart – of zo je wilt, je hogere zelf – vertellen? Zolang je dit negeert of niet hoort, blijf je onduidelijk, voor de buitenwereld sowieso, maar ook voor jezelf. Heb je ook wel eens zo’n dag dat je je niet gezien voelt? Je staat bijvoorbeeld ergens in de rij te wachten en de persoon na jou komt naast je staan, alsof jij er niet bent. Misschien heeft dit er wel mee te maken. Je hogere zelf komt niet door je lichaam heen en je blijft onzichtbaar. Met duidelijke begrenzing ga je dingen neerzetten. Je laat jezelf zien. Wat heeft prioriteit? Wat kom jij vertellen hier?

Hoe ontdek je dit nu? Hoe luister je naar je hart? Ik denk dat je het op een praktische manier ook kunt ontdekken. Pragmatisch (jeej!), daar hou ik wel van. Welke werkzaamheden gaan moeiteloos (ja, ik gebruik bewust het woord flow niet, jak)? En tegen welke projecten zie je op? Ik geloof wel dat iedereen een soort van boodschap heeft. En ik geloof ook, dat een aantal mensen nu afgehaakt zijn, maar dat geeft niet. Voor degenen die er nog wel zijn: dit liedje <3

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *