Praktisch idealisme: een eetbare tuin bij De Nijverheid

“Yessie, ze zijn wat van plan bij De Nijverheid. En oh ja, we gaan ook koken daar.” De Nijverheid. Dat is toch die leuke plek in het Werkspoorgebied? Ik was er slechts een keer geweest. In het weekend voor Corona. De sfeer is er magisch mooi.

Mijn hart ging dus wel wat sneller kloppen toen ik dat telefoontje van Wouter kreeg. Wouter is chef-kok van Ekko en beheerder van heel wat festivalcatering. Geen Ekko, geen festivals. Is het nog maar 4 maanden? Het lijkt al een eeuwigheid. Niet dat ik zo’n concert- of festivalganger ben. Totaal niet zelfs. Te veel mensen en te veel indrukken voor een introvert type als ik. Ik sta in de keuken en hou me bezig met eten maken voor iedereen. Dat vind ik heerlijk. Met goed eten maak je uiteindelijk iedereen blij.

De Nijverheid dus. De plek wordt gerund door kunstenaars en het lijkt alsof alles kan. En dat is juist het mooie. Dat lijkt alleen maar zo. Ze hebben het allemaal goed op orde daar. En plek zat. Misschien kunnen we er wel koken met groenten en kruiden uit de tuin? Het was een van de eerste dingen die door m’n hoofd ging. En zoals ik al eerder zei. Mijn hoofd heeft niet veel nodig om tot actie te komen. Niet te groots willen denken, gewoon doen. Praktisch idealisme. Maar wel met grootse idealen op de achtergrond. Lokaal koken. Is het een al een term? Laten zien hoe het eten groeit. Het is zo mooi om de plant uit het zaadje te zien groeien en het bloempje uiteindelijk te zien veranderen in de vrucht die je kunt opeten.

Ik gooide wat balletjes op bij Wouter, bij m’n mede koks en bij De Nijverheid. Iedereen was enthousiast en de plantjes en grond dus ook snel geregeld. Een groen initiatief heeft vaak alleen wat enthousiasme nodig. Ik bestelde veel eenjarige vruchtgewassen en kruiden bij een kwekerij in de buurt. Ik moest me inhouden om niet grootser in te kopen. Hoe leuk zou het zijn om er ook fruitstruiken en -boompjes te planten? Wie weet komt dat nog. Plek zat zoals ik al zei.

Een professionele keuken runnen met een beginnende eetbare tuin lukt natuurlijk niet helemaal. Het begin is er echter. We koken deze zomer bij De Nijverheid ook met kruiden en vruchten uit onze eigen tuin: komkommerkruid (mooie eetbare bloempjes!), augurk, salie, lepelblad, hyssop, spinaziezuring, tomatillo, watermeloen, cherrytomaten, basilicum, tijm, courgettes, aubergine, komkommer, peterselie en stamslabonen. Supertof! Kom je ze proeven en vooral zien groeien en bloeien?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *