Woord van de week: kwetsbaarheid

Ergens in de afgelopen weken mocht ik de kracht van kwetsbaarheid zelf ervaren. Een aantal keren zelfs. Zonder al te veel in detail te treden (niet alles wat ik meemaak wil ik immers zomaar online delen haha), maakte mijn kwetsbaarheid dat ik opeens sterk in m’n schoenen stond. Het had te maken met het durven uitkomen voor mijn eigen behoeftes. En dus niet de behoeftes van een ander centraal te stellen en dat voor te willen zijn. Zo heb ik immers m’n hele leven geleid, bedacht ik me daarna. Als die ander maar ok is. Vandaar de onrust in m’n lijf. ‘Komaan Yessie, hoor je ons niet, diep vanbinnen?’

Zoekend naar een officiële definitie van kwetsbaarheid schrik ik wel. “Een zwakte waar een bedreiging misbruik van kan maken, zoals een open poort in een firewall, een wachtwoord dat nooit wordt veranderd, of brandbare vloerbedekking. Een ontbrekende controle wordt ook gezien als kwetsbaarheid.” Kwetsbaarheid wordt gezien als zwakte: breekbaar, broos, delicaat en gevoelig.

Ik snap de definitie op haar beurt ook weer wel. Het gaat dan om kwetsbaarheid in de letterlijke zin van het woord: iets wat kwetsbaar is. Het is echter zoveel meer dan dat. In ieder geval ruimer. De kracht van kwetsbaarheid. Er is een boek over geschreven haha. Door kwetsbaarheid kan ook wat anders ontstaan. Doet me denken aan Leonard Cohen.

There’s a crack in everything, that’s how the light gets in.

Bij mij kwam het licht inderdaad wel naar binnen ja. Als een soort rust of een ‘dankjewel van m’n innerlijke zelf’.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *