Verhalen vertellen of hoe mijn onduidelijk studietraject daartoe heeft bijgedragen

Ongehinderd door enige voorkennis was ik als kind vastberaden. Dierenarts. Dat zou ’t worden voor mij. Een ideaalbeeld van het zorgen voor zieke dieren en hun baasjes. Enige romantiek is me nog steeds niet vreemd. Toen de studiekeuzetijd daar was, kwamen de wetten en de praktische bezwaren. De universiteit die het aanbood was Gent. En ik wilde niet naar Gent. Ik wilde dichtbij blijven. Leuven zou het worden. Archeologie was een logische tweede keuze. Toch? Ik heb een brede interesse en een vrij algemene kennis. Ik las en lees van alles. Dat maakt kiezen niet makkelijk. Ik koos voor archeologie vanuit mijn interesse voor geschiedenis en de liefde voor het werken met m’n handen. Ik wilde op avontuur. En dat is wat archeologen doen toch? Ik ben opgegroeid met Indiana Jones ja. De praktijk bleek anders. Niet alleen was ik als 18-jarige niet klaar voor het grote universiteitsleven, ik werd het studeren ook beu. Rode figuren op een zwarte achtergrond is dat tijdperk. Zwarte figuren op een rode, dat andere. Wat maakte het allemaal uit, dacht ik. Hoe konden ze dat met zekerheid weten? Ik skipte heel rebels de tentamens en trok een hele lange zomer in m’n eentje naar Londen. Ik gun het elke jongere. Soms verlang ik er nog steeds naar.

Eenmaal terug uit Londen ging ik een andere interesse achterna. Je had natuurlijk niks anders verwacht. Ik heb lieve ouders die dat allemaal steunden, dat scheelt. Film en theater deze keer. Op de filmschool in Brussel. Al na het eerste jaar bleek dat ook dat het niet was. Ik voelde echter de druk om nu maar eens wat af te gaan maken. En dat deed ik dus ook. Niet alleen met tegenzin. Ik heb er best wat geleerd en vrienden gemaakt. Nog steeds let ik op andere dingen bij het kijken naar series en films en bij het luisteren naar dialogen. Maar er in werken? Nee, die wereld bleek niet geschikt voor me. Waarom leidt te ver voor dit stuk.

Na deze studie ging ik gewoon verder. Of had je anders verwacht dan? Boek- en papierrestauratie in Antwerpen deze keer. Wow. Was ik hier maar eerder beland, heb ik lang gedacht. Ik kwam thuis. Een wereld vol kunstzinnigen, gecombineerd met chemische achtergronden. Hoofd- en handenwerk. Een hele dag in m’n eigen wereld gericht op dat ene stukje papier. Heerlijk. M’n zin om op eigen benen te staan, dreef me er echter na een jaar al weg.

De echte wereld in. Werken in de universiteitsbibliotheek. Van Leuven naar Leiden. Een wereld vol boeken. Juridische boeken dat dan weer wel. Wetteksten, parlementaire achtergronden, rechtbankverslagen en vonnissen. Een wereld op zichzelf. Droge bedoening. Dat ook. Vaak denk ik dat ik het alleen maar volgehouden heb omdat ik, je raadt het al, ernaast kon blijven studeren. Universiteit deze keer. Ik was er rijp voor. Boekwetenschappen. Boekwetenschappen? Jazeker, het bestaat. En het gaat over de wereld van het boek. Hoe heeft het drukken van boeken de wereld veranderd. Enorm. Net zoals de digitale revolutie dat nog steeds aan het doen is.

Na deze master had ik zoveel informatie in m’n hoofd verzameld dat het moeilijk voor me werd om er een helder verhaal van te blijven maken. Daar moest ik wat mee. Opnieuw tussen de boeken. Filosofie deze keer. Een basisjaar bij de Hogeschool voor Toegepaste Filosofie in Utrecht. In een jaar heb ik veel en met diepgang geleerd over filosofen, stromingen en technieken. Ik heb er helder leren denken en argumenteren. Teksten schrijven. Het lag me. Ik kwam er achter dat ik een talent heb om moeilijke zaken helder te verwoorden. Om al schrijvend te argumenteren, te denken en ideeën te vormen.

Had ik een andere basisstudie gekozen als ik dit alles had geweten? Heel eerlijk, ik weet het niet. Af en toe schaam ik me ook voor dit nogal onduidelijk en zwalkend studietraject. Er blijkt niet echt een echte passie uit toch? Tot iemand me er laatst op wees dat dat wel zo was. Het heeft allemaal met verhalen te maken, Yessie. Het vertellen van verhalen. Oude verhalen, nieuwe verhalen, verhalen opschrijven, bewaren en overdenken. Het op deze manier bekijkend, kan ik trots zijn op mijn eigen intuïtieve traject. Een ander had immers niet tot dit punt geleid. Dit beseffen doet me ook steeds meer op m’n intuïtie vertrouwen. Je hart weet wel wat het wilt, voor je hoofd zover is. Verhalen vertellen dus. En ernaar luisteren. Van en over echte mensen, ondernemers, bestaande en onbestaande plekken. Het is het liefste wat ik doe.

33 reacties op “Verhalen vertellen of hoe mijn onduidelijk studietraject daartoe heeft bijgedragen”

 1. I blog often and I genuinely thank you for your content.
  This article has truly peaked my interest. I’m going to take a note
  of your site and keep checking for new information about
  once per week. I subscribed to your Feed too.
  0mniartist asmr

 2. I got this website from my pal who told me regarding this web site and now this time I
  am browsing this web page and reading very informative articles or reviews at this place.
  0mniartist asmr

 3. Hello, Neat post. There’s a problem with your web site in web explorer, could test this?

  IE nonetheless is the marketplace leader and a
  huge component to other folks will omit your excellent writing because of this problem.

  asmr 0mniartist

 4. Hello! Do you know if they make any plugins to safeguard against hackers?
  I’m kinda paranoid about losing everything
  I’ve worked hard on. Any suggestions? asmr 0mniartist

 5. Having read this I believed it was rather enlightening.

  I appreciate you spending some time and energy to put this article together.

  I once again find myself spending a lot of time both reading and leaving comments.
  But so what, it was still worthwhile! asmr 0mniartist

 6. If some one wants expert view on the topic of blogging and site-building afterward i advise him/her to pay a quick visit this weblog, Keep up the fastidious work.
  asmr 0mniartist

 7. Just want to say your article is as astounding. The clearness in your submit is simply spectacular and that i could assume you are an expert in this subject.
  Well with your permission let me to snatch your feed to keep up to date with impending post.
  Thank you 1,000,000 and please continue the rewarding
  work. 0mniartist asmr

 8. If some one desires expert view regarding running a blog then i propose him/her
  to go to see this web site, Keep up the nice work.
  0mniartist asmr

 9. These are really wonderful ideas in concerning blogging.
  You have touched some pleasant points here. Any way keep up wrinting.

  0mniartist asmr

 10. Hello! I could have sworn I’ve visited this site before but after browsing through many
  of the posts I realized it’s new to me. Anyways, I’m definitely delighted I found it and I’ll be book-marking it
  and checking back regularly! asmr 0mniartist

 11. I’m really impressed with your writing skills and also with the layout
  on your blog. Is this a paid theme or did you modify it yourself?
  Anyway keep up the nice quality writing, it is rare to
  see a great blog like this one nowadays. asmr 0mniartist

 12. Thanks a bunch for sharing this with all folks you actually
  know what you are speaking approximately!

  Bookmarked. Please additionally consult with my website =).

  We could have a hyperlink change agreement between us
  0mniartist asmr

 13. I quite like looking through an article that will make people think.

  Also, thanks for permitting me to comment! asmr 0mniartist

 14. My partner and I stumbled over here from a different web page and thought I may as well check things out.
  I like what I see so now i’m following you.

  Look forward to looking into your web page again. 0mniartist asmr

 15. Howdy just wanted to give you a quick heads up.
  The words in your article seem to be running off
  the screen in Firefox. I’m not sure if this is a format issue or something
  to do with web browser compatibility but I figured I’d post to
  let you know. The design look great though! Hope you get
  the issue solved soon. Cheers 0mniartist asmr

 16. This design is spectacular! You most certainly know how to keep a reader entertained.
  Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!) Great job.

  I really loved what you had to say, and more than that, how you presented it.
  Too cool! asmr 0mniartist

 17. Please let me know if you’re looking for a author for your weblog.
  You have some really great articles and I believe I would be a good asset.

  If you ever want to take some of the load off, I’d love to write some content for your blog in exchange for a
  link back to mine. Please blast me an e-mail if interested.

  Thank you! 0mniartist asmr

 18. Do you mind if I quote a few of your posts as long
  as I provide credit and sources back to your webpage? My website is
  in the exact same niche as yours and my users would certainly benefit from
  some of the information you provide here. Please let me know if this okay with you.
  Many thanks! 0mniartist asmr

 19. An impressive share! I’ve just forwarded this onto a coworker who has been doing a little homework on this.
  And he in fact bought me dinner due to the fact that I found it for him…
  lol. So allow me to reword this…. Thanks for the meal!!
  But yeah, thanx for spending the time to talk about
  this issue here on your site. asmr 0mniartist

 20. I’m extremely impressed together with your writing talents and also with the layout on your weblog.
  Is this a paid subject matter or did you customize it yourself?

  Anyway keep up the nice quality writing, it’s uncommon to see a nice
  blog like this one today.. asmr 0mniartist

 21. Quality articles is the secret to invite the people to visit the website,
  that’s what this web page is providing. asmr 0mniartist

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *