Woord van de week: nabijheid

Gister viel De Groene Amsterdammer bij me op de mat. Ik deed iets wat ik eigenlijk nooit doe: ik begon er meteen in te lezen. Waarom? Het vetgedrukte zinnetje ‘Ons verlangen om alleen te zijn’ op de cover triggerde me. Eenzaamheid is een groeiende kracht in de maatschappij. Paradoxaal genoeg is er waarschijnlijk nog nooit zo’n groot verlangen geweest om alleen te zijn. Hoe staat dit in verhouding? Daarover gaat dit essay van Joost de Vries. Als kind was ik graag alleen. Geef mij een boek en ik red me wel. Nog steeds. Contacten leggen en nabijheid opzoeken echter, daar was ik niet zo goed in. Nooit echt geleerd denk ik. Toch blijft het iets waar ik naar op zoek ga. Niks menselijks is me vreemd en al doende leert men. Ik gooi er maar even wat clichés in. Dat zijn ze niet voor niks immers.

In mijn zoektocht kom ik er achter dat ik in contacten en vriendschappen op zoek ben naar een zekere verbinding. Ik noem het nabijheid, want het is meer dan dat. Wat is het dan, die nabijheid? Een gevoel van verbinding jazeker. En dat kan een bloedlijn zijn, een zelfde soort humor of missie. Van groot naar klein en weer terug naar groot. Ik maak het immers graag groot meteen, al gemerkt? Wat maakt dat ik de nabijheid van iemand blijf opzoeken? Voor mij is dat toch de zin om in het hoofd van die ander te willen kruipen. Willen snappen hoe iemand werkt. Iemand willen (door)zien. Het gegeven dat om van een verbinding in die nabijheid te kunnen spreken die ander dat idealiter ook zo ervaart, maakt deze contacten zeldzaam en waardevol.

De uitkomst van het essay helpt me in het verder definiëren: zijn is gezien worden. Gezien worden door jezelf en door anderen, in balans. De eenzamen missen de blik van de ander en die ander wil liever even zijn eigen blik. Als we elkaar niet zien, gaan we aan elkaar en dus aan de nabijheid voorbij. Misschien is dat wel wat nabijheid is. Vanuit onze eigen balans een verbinding met elkaar aangaan door de ander te kunnen en willen zien. 

6 reacties op “Woord van de week: nabijheid”

 1. Hi there! This is my 1st comment here so I just wanted to give a quick shout
  out and tell you I really enjoy reading your articles.
  Can you recommend any other blogs/websites/forums that deal with the same topics?
  Thank you so much! 0mniartist asmr

 2. I’m amazed, I must say. Seldom do I come across a blog that’s
  both educative and entertaining, and let
  me tell you, you have hit the nail on the head. The problem is something too few men and
  women are speaking intelligently about. Now i’m very happy
  I stumbled across this in my hunt for something regarding this.
  asmr 0mniartist

 3. I am really loving the theme/design of your web site.
  Do you ever run into any internet browser compatibility issues?
  A handful of my blog readers have complained about my website not working
  correctly in Explorer but looks great in Safari. Do you have any
  suggestions to help fix this problem? 0mniartist asmr

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *