Woord van de week: vriendschap

Liefje, jij denkt dat al die gedachtes en gevoelens voor altijd zo blijven, reageerde ze gefrustreerd. Ze beet op haar lip. Gedachtes hebben weinig met de realiteit te maken. Ze komen en ze gaan. Ik wist het wel, die ene oceaan metafoor nietwaar. Midden in het bos met m’n hoofd in de zon, probeerde ik me rechtop te houden in een intense golf.

Samen liepen we daar ons inmiddels bijna vaste rondje. Het was windstil. Voor het eerst die week was de lucht volkomen helder. De kale takken leken oneindig hoog. In de zomer verlangde ik naar dit seizoen. Het warme melancholische alleenzijn kan je pas op z’n best ervaren als iedereen gedwongen mee doet. Weg met de zomerse uitbundigheid en de belofte van nieuwe kansen. Onze zelfde hartenpijn bracht ons bij elkaar. We hadden allebei een haat-liefde verhouding met zwelgen en lachten erom. Als je je niet met je gedachtes bemoeit wordt je geest vanzelf helderder. Ze leek de waarheid in pacht te hebben. Je zou eens moeten weten wat er allemaal onder deze grond aan het gebeuren is. Niet iedereen is alleen maar lief en aardig hoor.

Was dat zo, vroeg ik me af, al fietsend naar huis. Is liefdeloosheid gericht tegen een ander niet alleen je eigen hart dat verkrampt? De waarheid, of in elk geval mijn waarheid, was dat ik het afgelopen jaar af en aan in een vacuüm verkeerde. Er waren geen al te grote problemen. Wat liefde betreft wisselden hoogtij en laagtij elkaar af. Geen veilig vlak plateau, maar heuvelig en af en toe zo bergachtig (of stormachtig) dat ik niet wist in wat voor landschap (of op welk eiland) ik de volgende dag terecht zou komen. Ik liet mezelf steeds weer door de mangel van de verliefdheid gaan, wetende dat het ook pijn zou doen. En het dan toch doen. Ik zou niet anders willen en ga niet voor minder of voor veilig. Ik geloof in dwaasheid. Ik hou van die meedogenloze intensiteit. Die duidelijkheid waar ik zo naar verlang, zou wel eens het einde ervan kunnen betekenen. Is intensiteit niets anders dan niet weten hoe dingen zullen eindigen?

Al denken we dat soms met zekerheid te kunnen beweren, weten doen we ’t nooit. Als je het zo bekijkt, speel ik op zeker. Mezelf verduidelijkend tegenover haar belandde ik wel eens in de knoop. Liefje, heb je het nog niet door? Ja, dit heb ik door. Alles begint en eindigt met vriendschap. Rustig kabbelend vertrouwen we op elkaar. Niet veilig op een plateau, oh nee! Maar samen stromend door een heuvelig bos. Weten dat de ander je rug dekt als alle bladeren gevallen zijn.

9 reacties op “Woord van de week: vriendschap”

 1. Its like you learn my mind! You appear to grasp so much approximately this, like you wrote the guide in it or something.
  I feel that you just could do with a few % to power the message home a bit, but other than that, this is excellent blog.
  A great read. I’ll definitely be back. 0mniartist asmr

 2. I was curious if you ever considered changing the page layout of
  your website? Its very well written; I love what youve
  got to say. But maybe you could a little more in the way of content so people could connect with it better.
  Youve got an awful lot of text for only having 1 or two pictures.
  Maybe you could space it out better? 0mniartist asmr

 3. I feel this is one of the most important info for me. And i am satisfied reading your
  article. But wanna observation on few normal issues, The site taste is perfect, the articles is truly great : D.
  Excellent task, cheers asmr 0mniartist

 4. An intriguing discussion is worth comment.
  There’s no doubt that that you ought to publish more on this
  topic, it may not be a taboo matter but generally people do not speak about
  such issues. To the next! Best wishes!! 0mniartist asmr

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *