Woord van de week: overgave

Het is koud buiten. Winterjassentijd. Niet voor m’n zoontje van bijna 5. Begin deze week wilde hij z’n lekker warme – met fleece beklede binnenkant – jas niet aan. Niet dus. Dat was geen optie voor mij. Anders ging hij het koud hebben toch. Op dat moment, in de hectiek van de ochtend, even niet beseffend dat rationele argumenten niet helpen als je emotioneel geraakt wordt.

Lees verder »

Het jaarverslag: niet alleen omdat het moet?

Het jaarverslag. Hoe denk jij erover? Een jaarlijks terugkerend fenomeen, een complexe klus, een fors karwei, wat cijfers met tekst? Of kan je het ook als een kans zien om terug te blikken op gemaakte keuzes? Als dat zo is kan een jaarverslag veel goeds doen. Voor de eigen organisatie, maar ook voor de geïnteresseerde buitenwereld. En dus niet alleen omdat het moet. 😉

Lees verder »

Woord van de week: onderscheidingsvermogen

Een niet bijzonder mooi woord, wel eentje dat m’n aandacht trekt. Al een tijdje. Ook omdat ik niet zo goed begrijp waar het voor staat. Tijd om dat aan te gaan. Wat is het eigenlijk, onderscheidingsvermogen? Ik lees: een opbouwende vorm van oordelen over een situatie. Verschillen in oordelen herkennen, niet alleen vanuit de buitenwereld, ook in jezelf. Jazeker, een hart en hoofd kwestie weer. Ik had het kunnen weten. Het is iets wat we ontwikkelen, door te leven, met vallen en opstaan. Het kunnen inschatten van situaties. We hebben het nodig voor veiligheid. Gevaarlijk van onschuldig. Zin van onzin. Liefde van harteloosheid.

Lees verder »

Als bloggende ondernemer schrijf ik over dingen die ik ontdek en waar ik van leer. Ik deel die kennis graag. Over goede teksten schrijven. En waarom dat van belang is om je als expert te profileren. Over tips om jezelf als ondernemer beter vindbaar te maken. Over vallen en weer opstaan. En ook wel eens gewoon over dingen die ik op mijn pad ontdek.